Az életközepi válság vagy kiégés folyamata már a 30-asokat is és nem csak a 40-es, 50-es korosztályt érinti,- könnyen depresszióhoz, pánikhoz vagy függőséghez vezethet. Gyakran kíséri a folyamatot a házasság megromlása, a válás is. Férfiaknál, nőknél más-más jelei, tünetei lehetnek. Családban élőknél a fészek kiüresedésével a párkapcsolati dinamika megváltozik, ennek kezelése új, ismeretlen feladat. Testünk is reagál az idő múlására vagy a növekvő stresszre, ez további teherként jelenik meg életünkben. Az ún. „kapuzárási pánik” hátterében pedig az újrakezdés vágya, az idősödéssel vagy az aktuális külső-belső konfliktusokkal illetve korábbi traumákkal való szembenézés elkerülése áll.

A hétköznapi pszichológia ugyan sokkal közelebb jött hozzánk, megteremtve ezzel démonokat is, mint pl. a válság vagy krízis szó, mely eredeti jelentése: fordulat, fordulópont. Ez a váltás, változás azonban egy új nézőpontot vagy lehetőséget jelent, hiszen a felismerésekkel, amik időközben már a kezünkbe kerültek – bölcsességre és valódi tudásra tettünk szert, amit döntéseinkben, választásainkban hasznosíthatunk.

 
 

Ha van még kedved és időd olvasni: tovább a többi cikkhez és recepthez!

Részt vennél egy programon? Katt ide!

Kíváncsi vagy mit írtak rólam, akik már jártak nálam? Lapozz bele a vendégkönyvbe!

Ha szeretnél cikkeinkhez kapcsolódó beszélgetéseket hallani tőlünk, iratkozz fel a Lélekfecnikre – Lélekoldó beszélgetéseinkre a Spotify-on, You Tube-on illetve Google vagy Apple podcast csatornákon.

  •  

Pin It on Pinterest